vrijdag 29 november 2013

Waardeoordeel: “Siegfried” van Harry Mulisch



Waardeoordeel: “Siegfried” van Harry Mulisch


Ik las het boek van Harry Mulisch, Siegfried. Over het boek wordt gezegd dat de schrijver “speelt met vuur” waar ik me absoluut ook in kan vinden. Het boek brengt zo een meeslepend verhaal naar  voor dat je het in één ruk uitleest. Het is deels fantasie maar ook deels de waarheid. Het verteld langs de ene kant het waargebeurde liefdesverhaal van Adolf Hitler. En langs de andere kant het volledige verzonnen verhaal van Siegfried Flank/Braun/Hitler. Het verhaal tussen Eva Braun en Adolf Hitler. Twee geliefden. Eva Braun was eerste de maîtresse van Hitler. In het verhaal trouwt hij met haar achter de dood van Siegfried. Als lezer heb je het gevoel dat hij trouwt met haar uit schuldgevoel, maar hij ziet haar echt graag. Dat gevoel dat Hitler echt iemand graag kan zien, heeft mij een heel verhaal  meegesleept. Om te zien hoe het zou eindigen. Dat geldt ook voor het verhaal van Siegfried en Hitler. Hoewel Siegfried nooit bestaan heeft, zou men als men het boek leest wel echt geloven. Naarmate het verhaal vordert van meneer en mevrouw Flank, zie je hoe Siegfried steeds meer geliefd wordt bij Hitler. Hij kan dat niet tonen op de normale manier. Maar toch doet hij het. Het maakt het verhaal zo goed.  Het zorgt ervoor dat je meegesleept wordt tot het einde van het verhaal. De feiten van Hitler die er in voor komen maken het voor mij ook een vrij vernieuwend verhaal. Er komen niet veel romans voor waar Hitler in voor komt als maar een deel van het verhaal.  Ik vind dat het ook een speciale structuur heeft. Het gaat allereerst over Herter en dan later komen meneer en mevrouw Flank, die dan weer het verhaal van Hitler vertellen. Later volgt dan weer Herter.  Er zit een zeker evenwicht in het boek. Alles en iedereen komt aan bot. Maar bij mij bleef vooral het gedeelte van meneer en mevrouw Flank hangen. Hoe zij hun verhaal over Hitler vertellen. Prachtig!
De intentie van Harry Mulisch om het boek te schrijven, daar heb ik geen idee van. Ik moet wel zeggen dat het mij aangetrokken heeft. Harry Mulisch werkte met dit boek een bepaalde sfeer op. Alsof hij een taboe wou doorbreken. De taboe van Hitler en zijn “thuisverhalen”.
En andere taboe die hij hier probeert te doorbreken is “de dood”.  Men kan niet zeggen dat in dit boek met de dood gelachen wordt, integendeel. In dit boek wordt er normaal met de dood omgegaan. Hoe Herter sterft op het einde van het boek? Voor mij was dat logisch als je ziet hoe hij naarmate het boek vordert.
“Siegfried” van Harry Mulisch was voor mij een absolute topper. Ik moet wel meegeven dat ik hem moeilijk geschreven vond. Ik had het ook soms moeilijk met te weten wie aan het woord was. Ik vond dat op sommige momenten vrij onduidelijk. Een troefpunt van dit boek is het dagboek van Eva Braun. Een minder punt vind ik de dood van Herter. Hij eindigt met de nachtmerrie van Hitler.  Maar voor de rest was het een prachtig boek!



Bronvermelding:
MOOIJ, J.J.A. De motivering van literaire waardeoordelen. p252-277

Geen opmerkingen:

Een reactie posten